Welkom in 't Walvisvaarders Huisje

De Blauwe KamerWe gaan terug naar begin 18e eeuw. Klaas Jacobsz Daalder, die al vanaf zijn 10de jaar meevoer met lange reizen op zee, kocht dit huisje in 1729 en woonde hier met zijn vrouw en kinderen. Klaas was toen van jong matroos opgeklommen tot commandeur op de walvisvaart. Dankzij de goede vangsten op de walvisvaart, heeft hij, naast latere eigenaren van dit huisje, zijn sporen nagelaten in de vorm van een prachtig interieur. Zestig jaar lang zou dit huisje bewoond worden door walvisvaarders. Daarna woonden er nog vele andere mensen en nog steeds wordt dit bijzonder Rijksmonument bewoond, de laatste 50 jaar als weekend- en vakantiewoning.

Sinds de tijd dat Klaas Jacobsz Daalder in dit huisje woonde, is er, op enkele aanpassingen na, weinig veranderd aan het interieur. Het is of de tijd hier stil heeft gestaan. De huidige bewoners slapen ook in de bedsteden, net als Klaas zo'n 300 jaar geleden. Er zijn veel oude gebruiksvoorwerpen te zien uit de 18de en 19de eeuw en er is een tentoonstelling over de walvisvaart. Een deel daarvan is in bruikleen gegeven door de Oudheidkamer in Den Burg, Kaap Skil in Oudeschild, het Natuurhistorisch museum te Rotterdam, en de familie Vonk uit De Koog.

Wilt u een kijkje komen nemen in 't Walvisvaarders Huisje, of een rondleiding bijwonen? In de agenda vindt u de data van openstellingen, de rondleidingen en andere activiteiten.

In 2014 verscheen het boekje "Verhalen over twee Texelse Walvisvaarders" van Ineke Vonk-Uitgeest en Wilma Eelman. Zij verhalen daarin de rijke geschiedenis van 't Walvisvaarders Huisje en haar bewoners.

Verhalen over twee Texelse Walvisvaarders

Begin 2015 kwam het jeugdboek “Walvisvaarders” van Bianca Mastenbroek uit. Zij liet zich inspireren op de avonturen van Klaas Daalder en vertelt het spannende verhaal van Tijs die op walvisvaart gaat.

Walvisvaarders Bianca Mastenbroek

Beide boeken zijn in te zien en (naast de reguliere verkoopadressen en online) ook te koop in 't Walvisvaarders Huisje.